Leuker kunnen we het wél maken.

Het succesverhaal van de Vereniging voor Logopedisten en Foniatrie (www.nvlf.nl

Ben je enthousiast bestuurder van een vereniging of stichting, dan kan het zomaar gebeuren dat de volgende problemen op je pad komen. Leden die het lidmaatschap van de vereniging opzeggen. De betrokkenheid is laag. Jongeren voelen zich niet meer aangesproken. En de bijeenkomsten worden steeds minder goed bezocht. Herkenbaar?

Niet voor Michel Dutrée, voorzitter van de Vereniging voor Logopedisten en Foniatrie. Het ledental van deze vereniging is ongekend hoog: van de 8.000 logopedisten in Nederland zijn er zo’n 6.000 aangesloten. Het aantal jonge leden stijgt en het landelijke congres wordt goed bezocht. Een verhaal om jaloers op te worden! Ik was benieuwd of Michel zijn inzichten wilde delen en heb hem gevraagd welke factoren goed werken. 

Behalve voorzitter van deze vereniging is Michel ook actief in Raden van Toezicht in de zorgsector, adviesraden op het gebied van sport, gezondheidszorg en financiële dienstverlening en is hij coach en mediator. Specialist in het oplossen van fusies, ruzies en ellende zoals hij zichzelf gekscherend noemt.

Volgens Michel heeft de vereniging haar succes aan deze factoren te danken:

  • De vereniging heeft haar basis en focus in actieve regio’s in het land. 
  • Over het land verdeeld zijn er een paar honderd kwaliteitskringen. In kleine groepen worden alle aspecten van het vak besproken, wat collegiale betrokkenheid maar ook de kwaliteit van de zorg verbetert.
  • Jongeren worden al tijdens de studie enthousiast gemaakt voor de vereniging. Ze kunnen dan al gratis ‘proeven’ van alle voordelen die de vereniging ze biedt.
  • Ook de NVLF denkt aan een goede balans werk-privé. Vandaar dat het congres van de zaterdag naar de vrijdag is verplaatst.
  • Tijdens het landelijke congres gaat het natuurlijk over het vak logopedie, maar ook over wat je van andere paramedische beroepen (bijvoorbeeld fysiotherapeuten) kunt leren. En wat er speelt bij organisaties (bijvoorbeeld zorgverzekeraars) die voor de logopedist ook belangrijk zijn. Het congres is dus behoorlijk breed, dat maakt het zo interessant.
  • Logopedisten vinden het ook belangrijk dat er een goede materialenmarkt is, zodat ze hands on kennis kunnen maken met innovaties op hun vakgebied.
  • Uiteraard is de locatie ook van belang om optimale netwerkmogelijkheden te bieden. De NVLF heeft goede ervaringen met het NBC in Nieuwegein

Hoe zorgt u ervoor dat uw seminar of congres goed bezocht wordt en blijft? Bij een kopje koffie neem ik graag samen met u de organisatie van uw seminar of congres door en bespreken we wat er beter en anders kan. Bel (06-17918591) of stuur een mail naar atty@a5congresbureau.nl.

Dit artikel is geschreven door Atty van der Schoot. Ervaren congresorganisator en organisator van (jaar)congressen, bijeenkomsten en evenementen voor stichtingen, kleine en (middel)grote vak- en brancheverenigingen